2015. dec 30.

Szilveszteri krumplisaláta

írta: Agglegeny83
Szilveszteri krumplisaláta

Ha valami nélkül, akkor krumplisaláta nélkül számomra elképzelhetetlen a szilveszter. Jó, tavaly a máltai kaland miatt kimaradt, de idén ismét elkészítettem, már a hűtőben pihen. (Apropó, ha nem olvastátok a tavalyi, máltai szilveszteri pörköltreceptet, itt megtehetitek)

No, de vissza a krumlisalátához. Amire szükségünk lesz:

  • krumpli, kb. 10 közepes darab
  • egy nagy pohár tejföl
  • egy nagy adag majonéz
  • egy evőkanálnyi mustár
  • 3-4 kisebb fej lilahagyma
  • 2 dl ecet
  • só, bors
  • két teáskanálnyi porcukor

A legfontosabb az időzítés. Először is tedd fel a krumplit héjastul enyhén sós vízben főni, kb 20-25 percre. Addig nézz meg egy részt a Jóbarátokból. Vigyázz, ne főzd túl a krumplit, később elmondom miért. Ha megfőtt, egy konyharuhára tedd őket lecsöpögni és kihűlni. Addig nézz meg még egy részt a Jóbarátokból.

Ha vége a résznek és a krumpli is kihűlt, indulhat percre pontosan kidolgozott menetrend.

Egy tálba tegyél fel enyhén sós forró vizet a tojásnak. Amíg elkezd forrni, pucold meg a krumplit. Ha felforrt a víz, tedd bele a tojásokat és mintegy 10 percig főzd, a lényeg, hogy jó kemények legyenek. Ha megvan a krumpli pucolás, pucold meg a lilahagymát is, majd szeld fel karikára. A lilalhagyma-szeleteket tedd egy mélytányérba és öntsd fel az ecettel.

Közben a tojás megfőtt, zárd el a gázt, tedd őket hidegvízbe és hagyd kihűlni. Amíg a tojások hűlnek, vegyél magad elé egy nagyobb tálat, amiben az öntetet fogod megcsinálni. A tejfölt öntsd bele, tegyél, hozzá majonézt majd add hozzá a mustárt. Sózd, borsozd, és add hozzá a két kanál cukrot. Kavard jól össze, és kóstold meg. Ha valami hiányzik belőle szerinted, akkor pótold. :)

Időközben a tojások kihűltek. Pucold meg és vágd fel őket kis kockákra.

Nincs más hátra, mint hogy összerakjuk a salátát.

Egy nagy tál aljára tegyél egy kanál szószt, erre tegyél krumplit, adj hozzá egy adagot a hagymából, amit előtte lecsepegtetsz, és adj hozzá tojást és ismét szószt, majd rázd meg a tálat, hogy mindenhova jusson az öntetből. Ezt folytasd addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók. 

És miért nem szabad a krumplit nagyon puhára főzni? Mert ha végeztél, két kanál segítségével forgasd össze a salátát, hogy biztosan mindenhova jusson az öntetből.

A legjobb, ha minimum egy napig a hűtőben pihen. 

Minden kedves olvasómnak nagyon jó bulis szilvesztert és sikerekben gazdag új évet kívánok!

krumplisali.jpg

Szólj hozzá

saláta szilveszer krumpli krumplisaláta főzés nélkül