Konyhai felfordulás, avagy egy rakottkrumpli története
A mai blogbejegyzésben leírok pár tanácsot, hogy mit ne csinálj a konyhában. :) És mellesleg egy rakottkrumpli receptjét is megkapjátok.
Történt, hogy hétfőn jeleztem a kollégáknak, hogy ne hozzanak keddre magukkal ebédet, mert főzök én. Ketten a biztonság kedvéért, hoztak magukkal.
Nézzük, mi kell hozzá:
- krumpli
- tojás
- kolbász
- só, bors
- egy kis besamel mártás, vagy tejföl, ízlés szerint.
Első tanács:mosogassunk el. Komolyan! :) Aztán egy nagy fazékba, tegyük fel a krumplit héjastul főni. A héjas főzésnek két oka van: 1.) Könnyebb utána megpucolni a krumplit, mert csak lazán lehúzod a héját 2.) nem szívja meg magát vízzel, és a tetején lévő krumplikarikák frankón megpirulnak.
Tehát a krumpli fő. Tedd fel a tojást is főni héjastul. Amíg ezek készülnek, karikázd fel a kolbászt. Ha te is olyan lassan haladtál vele, mint én, akkor mostanra a tojások épp megfőttek. Pucold meg őket szépen, és gusztusos kis karikákra szeleteld fel őket. Ha késsel szeletelsz, soha ne a konyhapult szélén dolgozz, mert le fognak potyogni a tojáskarikák. (Ha megtörtént, akkor sincs nagy gond, tudjátok, él az 5 másodperces szabály, a napokban lett megújítva a szerződés.)
Ha megint olyan lassúak voltatok mint én (hétfő volt, na... :)) akkor a krumpli pont elkészült. Erről úgy tudtok meggyőződni, hogy egy villát böktök a krumpliba, és ha lecsúszik róla, akkor kész.
Következő tanács: A forró krumplit ne tapogasd puszta kézzel, mert fájni fog. Tényleg :)
Ha szépen leszedted a krumplik héját, akkor pakold beljebb a munkapulton a vágódeszkát és a kést, és karikázd fel a krumplit. Igen, az összeset. (Ugye mondtam, hogy ne a pult szélén dolgozz, mert le fog potyogni :))
Namármost a krumpli, a tojás és a kolbász is fel van karikázva. (Ez milyen szép passzív mondat :)) A kolbászkarikákat egy forró serpenyőben pirítsd meg, süsd ki a zsírját. Majd készíts egy frankó besamelt. Ha nincs kedved, használj tejfölt. (De ha besamelt készítesz, akkor ne próbáld meg egyik kézzel sűrűn kavargatni, a másikkal meg a teli doboz tejből lassan csorgtani a tejet...nem fog menni, nekem sem ment :))
És elérkeztünk a legjobb részhez, állítsuk össze az ételt.
Egy nagy tepsi aljára locsoljunk egy kevés besamelt, pakoljuk ki krumplikarikával, mehet rá a tojáskarika, majd a kolbász, és ne hagyjuk veszni a kolbászzsírt sem. Egész addig folytatjuk, míg vannak hozzávalók, a tetejére krumplikarika kerüljön.
Ha úgy jártatok, mint én, hogy a besamelből kimaradtak a fűszerek, akkor rétegenként lehet egy leheletnyi sót és borsot szórni. Tegyétek be a sütőbe, és süssétek össze mintegy 25-30 perc alatt. Jó étvágyat.
Ja, és mosogassatok el utána. Komolyan.