2015. máj 31.

Csirkecombok paradicsommártásban

írta: agglegenyakonyhaban
Csirkecombok paradicsommártásban

Lassan eljön az idő, amikor leveszik a nyári csizmát a lábamról. Most már egész jól mozgok, igazából két ellenségem van csak. A lejtő és az emelkedő. A konyha viszont sík terep, így már bemerészkedtem. És ha már ott voltam, össze is dobtam egy nagyon egyszerű, de annál finomabb ebédet.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy az alapanyagot megköszönjem édesanyámnak, aki egy indokolatlan mennyiségű csirkecombbal a táskámban engedett vissza a "Nagyvárosba" múlt vasárnap. :)

Hát akkor nézzük a hozzávalókat:

  • tetszőleges mennyiségű csirkecomb (én 5 alsó és 5 felsőcombot használtam)
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, pirospaprika
  • 2 l víz
  • zöldfűszerek, tetszés szerint
  • 3 ek. kristálycukor
  • 2 evőkanál liszt

A csirkecombokat alaposan besózzuk, és egy tányérra halmozzuk. Közben egy vastag falú serpenyőt felteszünk a tűzhelyre. Amikor már elég meleg, beleöntjük az olívaolajat és kettesével-hármasával beletesszük a csirkecombokat, hogy alaposan átpirítsuk őket minden oldalukon. Ne tegyünk bele sokat egyszerre, mert az lehűti az olajat, illetve a serpenyőt, és nem fog szépen megpirulni a comb.

Amikor már szép színt kaptak a combok, tegyük őket egy kistányérra pihentetni. 

Amikor minden combot megpirítottunk, és üres a serpenyő, láthatjuk, hogy az olívaolajban frankón megpirult combdarabkák úszkálnak. Na, ezt nem szabad hagyni kárba veszni, ezért a megmaradt olívaolajjal rántást készítünk. Hozzáadunk 1 ek. lisztet, majd szép csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Húzzuk le a serpenyőt a tűzről, és adjunk hozzá egy jó nagy adag pirospaprikát. (Azért kell lehúzni a tűzről a lábast, mert ha nem tennénk, nagyon könnyen odakaphat a paprika, annak pedig nincs jó íze!)

A csomómentesre kevert rántást húzzuk vissza a tűzre, és nagyon kis adagokban, folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá fél liter vizet. Ezzel elértük, hogy a serpenyő aljára került pörzsanyag is belekerüljön a rántásunkba. Nemes egyszerűséggel öntsük át a rántást egy akkora lábasba, amibe bele fognak férni a megpirított csirkecombok.

Ha a rántás belekerült a lábasba, egy újabb adag vízzel húzzuk fel a rántást, ezt is kevergessük csomómentesre. Legvégül mehet hozzá a maradék víz.

Helyezzük a lábasba a csirkecombokat, adjuk hozzá a paradicsompürét, és ha szükséges, még annyi vizet, hogy ellepje.

Most nincs más dolgunk, mint várni. Várni arra, hogy a csirkecombok megfőljenek, ami a csirkecombok mennyiségétől függően fél-egy óra. Ez az időablak pont elég arra, hogy elmosogass magad után a konyhában. Hidd el, nagyon jól fogod magad érezni, ha nem az ebéd után kell szembesülnöd egy egész mosogatónyi edénnyel. :)

Ha a húsok megfőttek (ezt úgy ellenőrizhetjük legegyszerűbben, hogy a csonthoz közel belenyomunk egy villát, és ha könnyen lecsúszik róla, nyeret ügyünk van) szedjük ki őket egy tányérra, amíg a mártást besűrítjük.

Ehhez nincs szükség másra, mint egy kis edényre, amibe 1-2 merőkanálnyi levet merünk, és hozzáadunk fél-egy evőkanál lisztet. Ezt csomómentesre keverjük, és ha megvan,, nagyon lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lábasban lévő léhez. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, most van itt a lehetőség, hogy utánafűszerezzük, illetve én itt adtam hozzá 3 ek kristálycukrot. Frankón kiemeli az ízeket. Hagyjuk, hogy hármat-négyet rottyanjon a mártásunk, majd visszapakoljuk a combokat.

Még 10 percig rotyogtatjuk a teljes cuccot (addig pont el tudjuk mosogatni a legutolsó mosogatás óta összekent eszközöket) majd lezárjuk alatta tüzet, és tálalunk.

Nekem így sikerült:

20150531_114535.jpg

Jó étvágyat mindenkinek! 

És ugye, milyen jó érzés, hogy nincs tele a mosogató? :)

Szólj hozzá

csirke főzés csirkecomb ebéd paradicsommártás