2015. feb 24.

Csirkecomb leves és főétel

írta: agglegenyakonyhaban
Csirkecomb leves és főétel

A mellettünk lévő kisboltban szoktam találni olcsó csirke alsó és felső combot. ebből egy komplett ebéd, leves és főétel készíthető el. Nézzük meg hogyan!

Amire szükségünk lesz:

  • 2-3-4 db (étvágytól és személyektől függően) csirkecomb
  • amit találsz otthon zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, krumpli, egy-kér gerezd fokhagyma)
  • bors
  • levesészta
  • 1 kicsi sűritett paradicsom

Először a levessel kezdünk. Egy nagy fazékba tegyél fel vizet, ízlés szerint sózd, borsozd meg. Tedd bele a csirkecombokat, és egy jó háromnegyed órán keresztül hagy őket főni. Olyan fél óra eltelte után pakold bele az otthon talált zöldségeket, maximum félbe vágd őket. Ha elkezd habozni, egy szűrőkanállal mindig szedd le a habot, így szép, tiszta lesz a levesed, nem lesz zavaros.

Ha a hús és zöldségek is frankón megfőttek, pakolj ki mindet a lábasból, csak a lé maradjon. Fogj egy jó adag tésztát (ez lehet bármi: eperlevél, cérnametélt, amit csak szeretnél) és főzd meg. A leves ezzel el is készült, a főtt zöldségekkel tálald. (Persze ne a fokhagymával és a vöröshagymával, hanem a sárgarépa-fehérrépa, stb.)

A főtt csirkecombot, ami eddig mintegy negyed órát pihent, tedd a kezed ügyébe. Egy serpenyőbe forrósíts olajat (akár étolaj, akár olívaolaj) és a comb miden oldalát 4-5 perc alatt süsd ropogósra.

Nincs más hátra, mint a paradicsomszósz elkészítése. Ehhez egy rántás készítünk (lsd. tojásleves) amihez hozzáadjuk a sűritett paradicsomot, majd vízzel a megfelelő állagúra húzzuk fel. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, majorannával, oregánóval, és ha rám hallgattok egy kiskanál cukrot is tesztek bele, attól lesz az igazi.

A levesben főtt krumplit kockázzuk, ráteszünk egy szép csirkecombot, meglocsoljuk a paradicsommártással és jóízűen elfogyasztjuk. Nekem valami ilyesmi lett, bocs a kép minőségéért, de az íze mennyei volt :)

csirkecomb.jpg

 

Szólj hozzá

leves csirkecomb paradicsommártás