Sertéspörkölt, avagy így főztünk szilveszterkor Máltán
Az első alkalom volt, hogy nem itthon búcsúztattam az ó- és köszöntöttem az új évet. Mivel egy kedves barátomék ott élnek szeptember óta hárman érkeztünk hozzájuk látogatóba. Szilveszter estére egy frankó sertéspörköltet terveztünk, és igencsak kalandos körülmények között sikerült elkészítenünk.
Mi is kell egy ilyen pörkölthöz?
sertéshús (de hogy melyik részét sikerült megvásárolni, az nagyon jó kérdés, de jó választás volt(
- hagyma (mi csak lilát kaptunk, de vörössel az igazi)
- paprika
- paradicsom
- fűszerek, úgy mint só, bors, (magyar)pirospaprika
- egy kevés fehérbor
- 1-2 gerezd fokhagyma
- zsír (kellett volna, de helyette szójaolajat tudtunk csak beszerezni) NEM, az olívaolaj NEM jó a pörköltalaphoz
Mivel fagyasztott húst vettünk, persze a főzés előtt mintegy húsz perccel, azzal kezdtük a folyamatot, hogy kiolvasztottuk a húst. Ehhez egy nagy lábos meleg vizet használtam, és hogy ne hűljön ki a víz a jeges hústól, takaréklángon alágyújtottam. Valami ilyesmi lett:
(Igen, a hús nagyobb volt, mint a fazék, de egy kis ügyeskedéssel, a hús gyakori fogatásával uszkve 35-40 perc alatt sikerült olyan állagúra olvasztani, hogy lehetett kockázni.)
Tehát a hús felolvadt, és kb 2x2 cm-es kockákra vágtam fel őket. Közben a sous chef felaprította a hagymát, a paprikát, a paradicsomot és megzúzta az egyik, és felkarikázta a másik fokhagymát. (Nem tudtuk eldönteni, melyik a jobb felhasználási módja a fokhagymának, egyiket én mondtam, másikat a sous chef, így egyiket így,másikat úgy készítettük elő)
Valahogy így festett:
Mivel csak egy fazekunk volt, amiben a húst is olvasztottuk, jó alaposan elmostam, szárazra töröltem, és elkészítettük a pörköltalapot.
Egy jó adag zsiradékon (vagy olajon, de az olívaolaj MÉG MINDIG NEM Jó) a felszeletelt zöldségeket megfonnyasztottuk, majd rádobtuk a húst. Jó alaposan befűszereztük, és vagy 10 percig kevergettük, hogy a hús és a pörköltalap jól elvegyüljenek. Amikor a hús egy kis színt kapott, felöntöttük 1-2 deci fehérborral, és hagytuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Mikor ez megtörtént, felöntöttük annyi vízzel, hogy kényelmesen ellepje.
Ekkor nem volt más dolgunk, mint kinyitni egy (figuás)cider-t, és türelmesen várni. Az elpárolgó vizet folyamatosan pótoltuk, legalább 3x hagytuk, hogy minimális lé maradjon az edényben, így a belepakolt fűszerek íze fantasztikusan koncentrálódott. Amikor a hús már majdnem teljesen elkészült még egy adag vízzel felöntöttük, és hagytuk, hogy visszaredukálódjon olyan állagúra, amilyennek a pörkölt szaftjának lennie kell.
Ilyen lett:
Terveink szerint nokedlivel tálaltuk volna, de mivel csak egy fazekunk volt, maradtunk a kenyér-zsömle-bagett háromszögben :)
Pörköltet nagyon egyszerű csinálni,vessétek be magatokat Ti is a konyhába.!