Tojásleves
Vannak azok a napok, amikor élni nincs erőm, nemhogy a gasztronómia csúcsát jelentő ételkölteményeket összedobni, ilyenkor szoktam ezt a gyerekkori kedvencet elkészíteni.
Tényleg alig kell hozzá valami, és ismét egy olyan recept, amivel a konyhaszekrény és hűtőszekrény maradékait el lehet tüntetni.
Amire szükségük lesz:
- 1,5-2 l víz
- zsír vagy olaj (a zsír jobb :))
- liszt
- köménymag, só, bors
- 3-4-5 (amennyi otthon van) tojás
- száraz kenyér
- olívaolaj (elhagyható)
Először egy rántást készítünk. Egy adag zsírt felolvasztunk, egy nagy kanál lisztet jól megpirítunk benne, amikor szép zsemle színű, lehúzzuk a tűzről, megsózzuk, megborsozzuk, és egy kevés pirospaprikát is belekeverünk.Fontos, hogy vegyük le a tűzről, mert ha odakap a pirospaprika, akkor keserű lesz a végtermék.
Mikor a rántást megfűszereztük, mehet vissza a tűzre és apró adagokban hozzáadjuk a vizet, folyamatos kevergetés mellett. Amikor az összes vizet hozzáadtuk, forraljuk fel, közben köménymaggal fűszerezzük ízlés szerint.
Amíg a víz forr, keressük meg a múlt héten vásárolt kenyerünk maradékát, kockázzuk fel, locsoljuk meg olívaolajjal és dobjuk be a sütőbe 15-20 percre, hogy szépen megpiruljon. Ez lesz az egyik levesbetét.
Ha a levesünk szépen összeforrt, és pirul a kenyér a sütőben két tojást üssünk le egy tálba, kicsit habarjuk össze, és a leves folyamatos kevergetése mellett csorgassuk bele. Minél gyorsabban keverjük, annál kisebbek lesznek a tojáskák.
Most jön az igazán nehéz rész, a megmaradt egész tojásokat buggyantott tojásként fogjuk elkészíteni a levesben. Ehhez a lábosunk szélén törjük meg a tojást, majd egy hirtelen mozdulattal engedjük bele a levesbe, és ne kavarjuk meg, hogy a fehérje szépen körbefogja a sárgáját. Ezt a műveletet 1-2 perc késéssel annyiszor ismételjük meg, ahány egész tojást szeretnénk a leveseben látni.
Végezetül szedjünk a levesből egy jópofa tányérba, tegyünk bele egy buggyantott tojást, tegyünk bele a pirított kenyérkockából, és jóízűen fogyasszuk el.
Jó étvágyat kívánok hozzá!