2016. jan 12.

Fokhagyma krémleves

írta: Agglegeny83
Fokhagyma krémleves

 

A most következő étel nem egy csajozós étel, hacsak nem kínálod meg belőle a hölgyet is, mert rengeteg fokhagymát tartalmaz, hideg, hosszú téli estéken igazi felüdülés.

Ezekért szaladj el a boltba:

  • fokhagyma, egy szép nagy, vagy két kisebb fej
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • csirke alaplé, vagy egy húslves-kocka feloldva kb, fél liter vízben
  • két evőkanálnyi olívaolaj
  • két evőkanál liszt
  • egy főzőtejszín, minél zsírosabb, annál jobb (a 8%-os "Főzőmestert" felejtsd el, az nem tejszín)
  • pirítós
  • indokolatlan mennyiségű reszelt sajt

A hagymákat megpucoljuk és felszeleteljük. (Ne nyúlj a szemedhez, amíg nem mosod meg, mert úgy jársz, mint én :)) Nem kell nagyon szöszölni vele, mert majd le fogjuk turmixolni az egészet. Két evőkanál olívaolajat teszünk a lábosba, amin megfonnyasztjuk a hagymákat. Két evőkanál lisztet hozzáadunk, gyorsan elkeverjük, és vigyázunk arra, hogy ne pirítsuk le. Adjuk hozzá apránként, folyamatos kevergetés közepette az alaplevet, majd adjuk hozzá a tejszint. (A főzőmester nevű borzadály még mindig nem tejszín!)

Melegítsük össze, nem kell forralgatni, majd egy botmixerrel szép selymesre mixeljük. )Ha nektek sincs botmixeretek, mert inkább anyukátoknak vettetek karácsonyra, és magadnak nem vettél, akkor a sima turmix is megteszi, csak abba át kell merni, stb. :)

A szép selymes, habos levest öntsük vissza a lábosba, kóstoljuk meg, és izlés szerint fűszerezzük sóval és fehér borssal, majd forraljuk fel.

Levesbetétként pirítóssal tálaljuk, aminek a tetejére indokolatlan mennyiségű sajtot olvasztunk. Én sütőben készítettem el, mintegy 10 perc, légkeveréssel 180 fokon.

Jó étvágyat mindenkinek hozzá!

 20160112_172201.jpg

Szólj hozzá

leves főzés fokhagyma krémleves