Húsvéti kalács
Igyekszem nem csak nagy ünnepek során bejegyzést írni, de most ez így jött ki, sajnos :)
Egy fonottkalács receptet hoztam nektek, amit húsvétra készítettem el, de természetesen más alkalomra is meg lehet csinálni. A hazai reakciókat eltekintve, nem csak évente egyszer kell megsütnöm.
Nos, nem sok minden kell hozzá:
- 75 dkg liszt
- 1 kis kefir
- 8 dkg vaj, vagy margarin
- 1 kiskanál só
- 1 tojás sárgája és fehérje
- 8 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 cs élesztő
Nagyon egyszerű a tészta, mert a tejben egy kevés cukorral az élesztőt felfuttatjuk. A többi hozzávalót a robotgép keverőtáljába tesszük, a tojásnak csak a sárgája kerül a tésztába. (A fehérje is kell, de azzal majd csak megkenjük a tésztát)
Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz, és hagyjuk a robotgépet dolgozni egy jó 5-10 percig. A lényeg, hogy egy szép ruganyos tésztát kapjunk.
A tésztát egy enyhén lisztezett deszkára borítjuk és egy szép gömbbé formázzuk, majd egy tálba tesszük és egy óra alatt langyon, huzattól mentes helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 3 kis cipóra osztjuk, lés 10-15 percig pihentetjük, majd egyesével szép kis hurkákat formázunk belőlük és szépen összefonjuk.
Az összefont tésztát hagyjuk még egy 10-15 percig pihenni, addig melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Kenjük meg a tésztát a tojáfehérjével és mintegy 40-45 perc alatt megsül. A biztonság kedvéért tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül sem nyers-e.
Mindenkinek jó étvágyat és boldog húsvétot!
Ebből az adagból, ahogy a képeken is látszik egy jó nagy kalács lesz. Ha nem szeretnétek ekkorát, akkor vagy felezzétek a hozzávalókat, vagy a megkelt tésztát 6 cipóra osszátok, és kettő kalácsot tudtok késztíteni.